Meenemertje 9 - Insecten

 
In de vorige meenemertjes zijn alle gewervelde Prisma-dieren de revue gepasseerd. Vanaf nu gaan we een kijkje nemen in de wereld van de ongewervelden - de dieren zonder ruggengraat.
 
Een belangrijk deel van die ongewervelde Prisma-dieren wordt gevormd door de geleedpotigen, met onder andere de klassen insecten, spinachtigen en kreeftachtigen. Deze keer concentreren we ons op de insecten, met bijna een miljoen beschreven soorten verreweg de grootste groep van dieren. Gelukkig beperkt het Prisma woordenboek zich tot een handelbaar aantal.
 
Niemand laat zich vangen: spinnen en duizendpoten zijn geen insecten want daarvoor hebben ze te veel poten. Alle insecten hebben 6 poten - tenminste zodra ze het stadium van larve achter zich laten. Van sommige beestjes is het minder gekend of ze al dan niet tot de insecten behoren. Mijten en teken zijn geen insecten, maar spinachtigen. De aardvlo en zandvlo zijn wel insecten, terwijl de strandvlo en watervlo tot de klasse van de kreefachtigen behoren.
 
In de lijst in bijlage van insecten hebben we [V] toegevoegd bij de vlinders en [K] bij de kevers. Deze lijst geldt zowel voor Prisma 42 als 43.
 
 
 

Contact   Sitemap   Privacyverklaring  

© ZVRB ZOEKTOCHTVERENIGING ROS BEIAARD