Meenemertje 4 - Priemgetallen

 
Alle zijrivieren van de Schelde en de Maas in volgorde stroomafwaarts. De zeven werken van barmhartigheid. ‘Marc groet ’s morgens de dingen’ van Paul van Ostaijen. Alle onderdelen van een fiets kunnen aanduiden en benoemen. De namen van de drie schepen van Columbus en het jaar waarin die mens Amerika ontdekte.
 
Wellicht kan je dit rijtje moeiteloos aanvullen… allemaal zaken waarvan we ons op de schoolbanken - vaak met een binnensmondse vloek - afvroegen: "Wat zijn we dáár nu later mee?”. En toch, soms komt die kennis goed van pas, zeker als je al eens een zoektochtje meepikt. Priemgetallen vormen hiervan een geweldig voorbeeld: wellicht was je die ondingen al bijna vergeten, toen je je voor de eerste keer inschreef voor een zoektocht. En wanneer je dan dat woordje ‘priemgetal’ bemerkte op je routeblad dacht je met nostalgie terug aan Zuster Germaine of Meester Martin. Ja, blijkbaar hebben we daar toch meer gedaan dan onze broek (of rok) versleten!
 
Intussen hebben we het weer goed onder de knie: een priemgetal is een natuurlijk getal, met 2 verschillende delers, namelijk 1 en zichzelf. Het getal 1 is dus geen priemgetal, omdat het geen 2 verschillende delers heeft. De eerste priemgetallen vind je zelf snel, maar vanaf ongeveer 50 komt er al wat rekenwerk aan te pas. Boven de 100 lopen we al snel verloren… In bijlage vind je daarom een lijst met de eerste 1000 priemgetallen.
 
 

Contact   Sitemap   Privacyverklaring  

© ZVRB ZOEKTOCHTVERENIGING ROS BEIAARD