Meenemertje 16 - Scheikunde

 
Regelmatig zien we de scheikundige elementen opduiken op het vragenblad van een zoektocht. Vrij logisch toch, want vaak leveren deze symbolen net de nodige letter (of letters) die de inrichter nodig heeft om zijn/haar cryptokronkel compleet te maken. Een alfabetisch overzichtje is hier dus zeker niet misplaatst.
 
In onderstaande tabel is telkens ook aangegeven of het betreffende chemisch symbool als trefwoord opgenomen is in de courant gebruikte versies van het Prisma woordenboek. Hierbij is opmerkelijk dat in Prisma 43 maar liefst 95 van de 118 gekende elementen opgenomen waren, terwijl vanaf Prisma 45 dit aantal spectaculair daalde naar een schamele 42. Wie weet zitten de tentsletjes en frietchinezen daar voor iets tussen…
 
Zeker het vermelden waard is dat Prisma de chemische bal al eens durft misslaan. Ten onrechte geeft Prisma het symbool A voor argon (naast het correcte symbool Ar) en het symbool J voor jodium (in plaats van het correcte symbool I). Voor een scheikundige klinkt dit wellicht als pure heiligschennis, maar voor een inrichter kan dit net een leuke instinker opleveren.
 
Ook opmerkelijk is dat er in geen enkele versie van Prisma melding wordt gemaakt van het symbool C (element koolstof), terwijl dit scheikundig element toch zowat de helft van het gewicht van het Prisma woordenboek vertegenwoordigt. Raar maar waar, een woordenboek dat aan chemische zelfontkenning doet.
 
 
 

Contact   Sitemap   Privacyverklaring  

© ZVRB ZOEKTOCHTVERENIGING ROS BEIAARD