Meenemertje 1 - Klanken en letters


Je doet het iedere dag, maar je denkt er niet bij na. Een stemhebbende palatale glijklank naadloos laten overgaan in een midden onder in de mond gevormde voorklinker. Kort daarna wellicht je tong tegen je boventanden drukken en een neusklank voortbrengen die naar halverwege boven in je mond overvloeit tot een langgerokken voorklinker.

Neen, ik heb het niet over de oerkreten die je misschien slaakt tijdens je ochtendgymnastiek. Ook de ‘aria’ die je ten beste geeft in de douchecel heb ik allerminst in gedachten. De ervaren zoektochter kan ik wellicht niet op het verkeerde been zetten. Wat hierboven beschreven staat is niets anders dan ‘ja’ en ‘nee’ uitspreken in onze geliefde moedertaal.

Van een noeste inrichter kan je bezwaarlijk verwachten dat die komt aandraven met ‘en zet daar nu eens een T achter’ of ‘laat die eerste G maar gauw weg’. Neen, dat functioneert niet. De zoektochten-inrichtende medemens is daarvoor veel te poëtisch geschapen.
 
Een vaak aangewende methode om in zoektochten letters te omschrijven, is aangeven hoe hun klank precies gevormd wordt in onze mond. Zo staan de meeste letters trouwens ook ‘dichterlijk’ omschreven in het Prisma woordenboek (uitgezonderd C, Q, X en Y). Van sommige letters is de klankomschrijving sinds de 42ste druk gewijzigd – voor die letters zijn beide omschrijvingen hier meegegeven, aangeduid met [41-] of [42+].
 
Daarnaast wordt ook vaak inspiratie gezocht bij de wiskunde, waar bepaalde letters een specifieke betekenis hebben. Deze vind je onderaan in ons overzicht terug.

 

Contact   Sitemap   Privacyverklaring  

© ZVRB ZOEKTOCHTVERENIGING ROS BEIAARD