SLIJPE

Tempelierszoektochten 2023

’t Verzopen Westen !
De B-zoektocht telt mee voor het Ros Kampioenschap 2023
 
Periode
25 maart tot 17 september 2023
Informatie
33ste editie
 
 
Zoals de titel van de zoektocht laat vermoeden is het centrale thema dit jaar de inundatie of onderwaterzetting van de westkust in 1914. De onderwaterzetting bracht het Duitse leger tot staan (zie kaart kaft zoektochtboekje) en leidde tot een stellingen- of  loopgravenoorlog die vier jaar aansleepte. Schipper Geeraert was samen met Karel Cogge hierbij een belangrijke sleutelfiguur. Hoe het zeewater het Westen vier jaar van het Duitse leger gevrijwaard hield verneem je verder in deze brochure.

Na ’n puzzelvraag en de schattingsvraag in ’t Oud Gemeentehuis, gloednieuwe herberg in Slijpe dorp, start de zoektocht met een eerste vraag in de Sint Niklaaskerk waar het verhaal van de Tempeliers zowel met muur- als glasschilderijen beeldig weergegeven wordt. Het parcours van de zoektocht kronkelt langs rustige wegen doorheen de polders naar de Ijzer waar tal van relicten het oorlogsgeweld in herinnering brengen.Het huidig vredige (nu oud) Sint Joris was een van de dorpjes die in de ‘verzopen’ vuurlijn lagen. Het totaal verwoeste dorp werd 700 m verderop heropgebouwd.

Het charmante watergehucht de Rattevalle met het gezellige estaminet vormt sinds jaar en dag het decor voor de laatste vragen van de zoektocht!

De Tempelierszoektochten zijn ook dit jaar een ideale gelegenheid om in sluimerende corona tijden veilig met de fiets of auto een brok geschiedenis van de Westhoek te verkennen.

We wensen u naast een schitterende zomer ook aangename en leerrijke zoektochtdagen!

 
De A-zoektocht is opgemaakt voor gelegenheidsdeelnemers, minder ervaren deelnemers of voor zoektochters die van eenvoudige vragen houden. Deze A-zoektocht bevat ongeveer 25 vragen, een fotovraag en een schattingsvraag.

De B-zoektocht is gericht op meer geroutineerde zoektochters en op beginnende zoektochters die wat kennis van strikvragen wensen op te doen. Deze zoektocht bevat dezelfde fotovraag en 25 vragen, waaronder enkele strikvraagjes maar ook een groot aantal eenvoudige vragen.

Formulieren
  • Dienst voor Toerisme Midddelkerke, J. Casselaan 1, Middelkerke
  • Dienst voor Toerisme Westende, Villa Les Zéphyrs, H. Jasparlaan 173, Westende-Bad
  • Dienst voor Toerisme Diksmuide, Grote Markt 6, Diksmuide
  • Bootsman (Leffingebrug), Vaartdijk-Noord 19A, Leffinge
  • Bakkerij Stutn & Toartn', bij kerk Slijpe (dicht bij start)
  • ’t Oud Gemeentehuis, taverne nabij kerk van Slijpe (dicht bij start)
  • Lieve Vermander, Spermaliestraat 259, Slijpe
  • Estaminet De Rattevallebrug, gehucht De Rattevalle
Deelname
€ 10,00
Organisatie
Eddy Vanhee & Mireille Bentein
Info
Eddy Vanhee, Kasteelstraat 26/501, Diksmuide
Prijsuitreiking
Op vrijdag 3 en zaterdag 4 november 2023 lokalen gemeenteschool Slijpe (bij start zoektocht)
  • Elke deelnemer ontvangt een waardevolle prijs overeenkomstig de behaalde plaats in de rangschikking.
  • Gratis tombola per deelname. 
autofiets
 
Vraag 8A
geannuleerd (gegevens verdwenen)  
GDPR
Algemene Verordening Gegevensbescherming
(GENERAL DATA PROTECTION Europese verordening)
 
De rangschikkingen van de deelnemers (familienaam, voornaam + gemeente) aan de zoektochten worden bij de prijsuitreiking in de lokalen van de gemeenteschool uitgehangen. Deze persoonsgegevens worden tevens op diverse sites van zoektochtclubs en op de schoolsite van ’t Slijpertje gepubliceerd. Indien de deelnemer dit echter NIET wenst, dient hij/zij dit zeer duidelijk aan te geven op zijn/haar antwoordblad. De persoonsgegevens worden dan uit de rangschikking verwijderd. Indien de deelnemer dienaangaande niets vermeld op het antwoordblad wordt aangenomen dat hij met de publicaties akkoord is.
 
 

Contact   Sitemap   Privacyverklaring  

© ZVRB ZOEKTOCHTVERENIGING ROS BEIAARD